Maandag 23 december
Vandaag het laatste stukje met de bus naar Panama. Als er geen ongeluk was gebeurd vlak voor Panama hadden we de 250km waarschijnlijk binnen drieënhalf uur afgelegd, nu werden het er vier. We eindigen waar we begonnen zijn: het Tryp hotel. Nadat we zijn ingecheckt gaan we aan de overkant een pizza eten.
Diana heeft in de Lonely Planet gelukkig nog iets gevonden waarmee we ons ‘s-middags kunnen vermaken. Het Parque Natural Metropolitana. Dit is een nationaal park op een heuvel binnen de stadsgrenzen van Panama City met 256 hectare tropisch bos. Dit is tevens de plek waar ten tijde van de tweede wereldoorlog vliegtuigmotoren werden geassembleerd en tijdens de invasie van Amerika om Noriega weg te jagen heeft hier een belangrijke slag plaatsgevonden.
Een taxi brengt ons naar het startpunt van de trail en nadat we de $4 entree hebben betaald gaan we op weg. We kiezen ervoor om een tweetal korte trails te lopen, van beide iets meer dan een kilometer. Op de top van de heuvel zou je dan een mooi uitzicht over Panama City en de Miraflores locks. Eerst maar eens boven zien te komen.
Al snel komen we iemand tegen die zegt dat er verderop in een boom een luiaard zit. Geintje zeker, denken we , maar nadat we een tijdje de toppen van de bomen hebben getuurd zien we het beestje zitten. Hoe is het mogelijk, midden in Panama City een luiaard. Er zijn toeristen die drie nachten afzien in het nationaal Park Corcovado in Costa Rica en geen luiaard zien en wij zien hier in een veredeld stadspark zo’n beest zitten.
We lopen door naar de top en zien onderweg vogels, schildpadjes, mooie vlinders, hagedissen en heel veel mieren. Het is een stevige klim naar het uitzichtpunt bovenop de heuvel, maar het uitzicht is prachtig. De volledige skyline van Panama City is te zien.
De weg naar beneden is een stuk eenvoudiger, maar het blijft dezelfde mooie omgeving met hoge, dikke, oude bomen, tropische palmen, mooie bloemen en veel meer. Wanneer we bij de weg aankomen blijkt en taxichauffeur ons al hebben zien aankomen en zelfverzekerd draait hij z’n auto achteruit naar ons toe. We laten ons weer bij het hotel afzetten en nemen een drankje aan de bar.
Voor het avondeten gaan we ‘s-avonds naar Rincón Aleman, een Deutsche kneipe met German food volgens het visitekaartje. We bestellen een currywurst en een schnitzel en wonder-boven-wonder smaakt het écht Duits. Dat is ook wel eens lekker na vier weken vnl. lokaal eten.
Dinsdag 24 december
Vandaag was onze laatste echte vakantiedag en het leek een zonnige te gaan worden. Omdat de ferry naar Isla Taboga om 08:30 uur vertrok, zaten we al weer vroeg aan het ontbijt. Uitslapen is er deze vakantie eigenlijk niet van gekomen.
Hoewel we hadden gehoord dat je en uur voor vertrek van de ferry bij het kantoortje van de ferrymaatschappij zou moeten zijn, bleek het pas om 08:00 uur open te gaan. Jammer van het half uurtje slaap, maar we hebben in ieder geval kaartjes weten te bemachtigen.
De ferry vertrekt aan het begin van het Panama kanaal en de grote zeeschepen komen steeds op zeer korte afstand voorbij.
Isla Taboga is een klein eilandje in de baai van Panama op iets meer dan een half uur varen van Panama City. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad en genieten van de stranden, het kleurrijke dorpje en de vele bloemensoorten die hier altijd lijken te bloeien. Wanneer we richting het eiland varen lijkt het of er een landingsvloot ligt wachten voor de kust. Tientallen grote zeeschepen wachten op hun beurt om door het Panama kanaal te kunnen.
Op Isla Taboga gaan we eerst het dorpje in, als je dat zo mag noemen. Het is niet meer dan een vijftigtal huizen, een paar hotelletjes,wat restaurantjes en een kerk. We willen eerst een bakkie doen, maar het valt nog helemaal niet mee iets te vinden dat op dit tijdstip (09:30 uur!), maar uiteindelijk lukt het ons in een hotelletje tegen de heuvel. Het is vandaag weer zo’n 35 graden dag waarbij je na elke 10 meters een plekje in de schaduw moet zoeken. Er is verbazingwekkend weinig wind op het eiland, wat het nog erger maakt.
We blijven wat langer zitten bij het hotelletje, want het waait er zo lekker door.
Na een uurtje vervolgen we onze ontdekkingstocht en lopen door wat kronkelende straatjes met de vele gekleurde huisjes. Het ziet er allemaal erg gemoedelijk uit, maar het blijft wel vreemd om overal kerstversiering te zien met deze temperatuur.
Rond een uurtje of elf komen we bij het strand en dan moet het er maar eens van komen deze vakantie. We nemen twee stoelen en een parasolletje en zoeken een geschikt plekje. De stoeltjes passen net in de schaduw van de parasol (we willen allebei niet in deze brandende zon) en we nestelen ons in de stoel. We gaan voor een nieuw PR zonnebaden.
We worden danig op de proef gesteld onder ons parasolletje, maar de verkoeling is vlakbij. Af en toe sprinten we over het hete zand (de bilspierblessures lijken over) naar de zee en dompelen we ons in het verfrissende zeewater. Dan weer een sprintje terug en weer onder de parasol. De stoeltjes om de zoveel tijd meedraaien met de schaduw van de parasol en dan begint het ritueel weer van voren af aan. Dit weten we zo’n drie uur vol te houden en dat kon wel eens een nieuw record zijn, maar dat moeten we thuis even checken.
Om 14:00 uur pakken we onze spulletjes en vluchten we naar de lokale chinees voor een hapje en een drankje. Hierna lopen we nog even een stukje over het eiland, voordat we terug gaan naar de pier waar de boot om 16:00 uur . Daar kijken we naar de capriolen die de pelikanen hier uithalen. Wat zijn het toch vreemde beesten; een beetje log vliegen ze rakelings over het water om zomaar in volle vaart hun bek in het water te douwen om een visje te scheppen. Na deze inspanningen nemen ze even een pauze op één van de bootjes die er voor anker liggen.
Een kwartiertje te laat vertrekken we weer richting Panama City en wederom varen we langs de tientallen zeeschappen die voor anker liggen (sommige lagen er vanochtend ook al) met op de achtergrond de skyline van Panama City glimmend in de namiddag zon.
Wanneer we weer terug zijn laten we ons met een taxi bij de boulevard afzetten. Vanaf hier lopen we terug naar het hotel met aan onze rechterzijde de imposante hoogbouw van Panama City die steeds warmer kleurt bij de ondergaande zon.
‘s-Avonds merken we weer dat de kerst voor de deur staat. Veel restaurants zijn al dicht en anderen gaan vroeger dicht dan normaal. Overal waar je langs komt klinkt het vriendelijk ‘Feliz Navidad’ en dat zeggen wij ook tegen jullie!
Woensdag 24 december
We hadden met de taxichauffeur die ons gisteren naar de veerboot had gebracht afgesproken dat hij ons vanochtend om 07:00 uur zou ophalen bij het hotel. We hoopten maar dat hij er ook zou zijn, want het is per slot van rekening ook hier 1e kerstdag.
De hotelmedewerkers in de keuken hadden in ieder geval wel moeite met opstarten, want om 06:30 uur was het ontbijtbuffet nog niet klaar. Terwijl we nog met ons ontbijt bezig zijn zien we een taxi voor het hotel stoppen. Het blijkt onze chauffeur al te zijn; dat is nog eens op tijd. We eten ons ontbijt op en gaan naar de receptie om uit te checken, dan lopen we naar onze taxi en gaan op weg naar Tocumen airport.
Het is een half uurtje rijden en het belooft wederom een mooie dag te worden. De zon doet in ieder geval z’n best om op hoogte te komen aan de strak blauwe lucht boven de baai van Panama.
Tocumen airport stelt niet zoveel voor; Eindhoven airport doet er niet voor onder. Bovendien is het merendeel van de winkels nog gesloten op dit tijdstip wat een verlaten indruk geeft. Gelukkig zijn er wel restaurantjes open, dus we nemen een lekker bakkie koffie voordat we bij de gate gaan zitten.
Het vliegtuig vertrekt met slechts enkele minuten vertraging en de piloot meldt niet veel later dat vlucht 3 uur en 45 minuten duurt. Dat is korter dan verwacht en dat komt goed uit omdat we maar beperkt tijd hebben op Houston.
De service onderweg was weer naadje zoals we gewend zijn van United: betalen voor het entertainmentsysteem, betalen voor het eten en slechts een bekertje jus gratis. We moeten onze pindavoorraad aanboren om niet te verhongeren. Ondanks dit alles gaat deze vlucht toch ook wel weer snel voorbij en voor we het weten staan we bij de douane in Houston. Daar weer hetzelfde ritueel als op de heenweg, vingerafdrukken maken, fotootje maken en op naar de gate waar we vertrekken. Omdat het allemaal lekker meezit hebben we zelfs even tijd om een broodje e eten bij Subway.
Heerlijk na die uithongeringsvlucht. We blijven even zitten aan het tafeltje om mensen te kijken. Op de luchthaven is veel personeel getooid met een kerstman-muts wat ons toch een klein beetje in kerstsfeer brengt. Om 14:30 uur is het dan toch echt tijd om naar de gate te gaan voor de vlucht naar Amsterdam. Zoals gebruikelijk bij United boarden ze in groepen en dat werkt erg goed. Wij hebben groep 4 dus kunnen bijna iedereen voor ons naar binnen zien gaan. Als we eindelijk op onze stoelen zitten, blijkt niet alles oké te zijn met het PA-systeem dat gebruikt wordt om door de purser en piloot om informatie aan ons door te geven. Duidelijk een gevalletje van ‘Houston, we have a problem’. Na drie kwartier zijn de problemen verholpen en gaan we op weg. We zitten met z’n drieën in het middengedeelte, maar het lukt Diana de man naast haar weg te pesten waardoor we drie stoelen hebben met z’n tweeën: heerlijk! Voordat we dan van het entertainmentsysteem kunnen gaan genieten moet dit eerst worden ge-reboot, maar 20 minuten later kunnen we dan onderuit gaan zitten.
Donderdag 25 december
Ergens boven Newfoundland, op zo’n 9000m hoogte begint voor ons de tweede kerstdag. Veel hebben we er niet van meegekregen want we kunnen heerlijk een paar uurtjes slapen op onze 3-zitter. Wanneer we weer een beetje wakker worden is er nog maar twee uur te gaan.
Zo’n anderhalf uur voor de landing krijgen we ons ontbijtje opgediend en nadat de troep weer is opgeruimd heeft de piloot de landing ingezet.
Ondanks de vertraging bij de start landen we om 07:45 uur, een half uur voor de verwachte landingstijd. Bij band 18 blijken zelfs onze rugzakken meegekomen te zijn, dus het is op de terugreis uiteindelijk allemaal best goed gegaan met United.
We kunnen de trein van 08:37 uur nemen en anderhalf uur later zijn we weer terug op nummer 88 waar het ruim een maand geleden begonnen is.
Vandaag het laatste stukje met de bus naar Panama. Als er geen ongeluk was gebeurd vlak voor Panama hadden we de 250km waarschijnlijk binnen drieënhalf uur afgelegd, nu werden het er vier. We eindigen waar we begonnen zijn: het Tryp hotel. Nadat we zijn ingecheckt gaan we aan de overkant een pizza eten.
Diana heeft in de Lonely Planet gelukkig nog iets gevonden waarmee we ons ‘s-middags kunnen vermaken. Het Parque Natural Metropolitana. Dit is een nationaal park op een heuvel binnen de stadsgrenzen van Panama City met 256 hectare tropisch bos. Dit is tevens de plek waar ten tijde van de tweede wereldoorlog vliegtuigmotoren werden geassembleerd en tijdens de invasie van Amerika om Noriega weg te jagen heeft hier een belangrijke slag plaatsgevonden.
Een taxi brengt ons naar het startpunt van de trail en nadat we de $4 entree hebben betaald gaan we op weg. We kiezen ervoor om een tweetal korte trails te lopen, van beide iets meer dan een kilometer. Op de top van de heuvel zou je dan een mooi uitzicht over Panama City en de Miraflores locks. Eerst maar eens boven zien te komen.
Al snel komen we iemand tegen die zegt dat er verderop in een boom een luiaard zit. Geintje zeker, denken we , maar nadat we een tijdje de toppen van de bomen hebben getuurd zien we het beestje zitten. Hoe is het mogelijk, midden in Panama City een luiaard. Er zijn toeristen die drie nachten afzien in het nationaal Park Corcovado in Costa Rica en geen luiaard zien en wij zien hier in een veredeld stadspark zo’n beest zitten.
We lopen door naar de top en zien onderweg vogels, schildpadjes, mooie vlinders, hagedissen en heel veel mieren. Het is een stevige klim naar het uitzichtpunt bovenop de heuvel, maar het uitzicht is prachtig. De volledige skyline van Panama City is te zien.
De weg naar beneden is een stuk eenvoudiger, maar het blijft dezelfde mooie omgeving met hoge, dikke, oude bomen, tropische palmen, mooie bloemen en veel meer. Wanneer we bij de weg aankomen blijkt en taxichauffeur ons al hebben zien aankomen en zelfverzekerd draait hij z’n auto achteruit naar ons toe. We laten ons weer bij het hotel afzetten en nemen een drankje aan de bar.
Voor het avondeten gaan we ‘s-avonds naar Rincón Aleman, een Deutsche kneipe met German food volgens het visitekaartje. We bestellen een currywurst en een schnitzel en wonder-boven-wonder smaakt het écht Duits. Dat is ook wel eens lekker na vier weken vnl. lokaal eten.
Dinsdag 24 december
Vandaag was onze laatste echte vakantiedag en het leek een zonnige te gaan worden. Omdat de ferry naar Isla Taboga om 08:30 uur vertrok, zaten we al weer vroeg aan het ontbijt. Uitslapen is er deze vakantie eigenlijk niet van gekomen.
Hoewel we hadden gehoord dat je en uur voor vertrek van de ferry bij het kantoortje van de ferrymaatschappij zou moeten zijn, bleek het pas om 08:00 uur open te gaan. Jammer van het half uurtje slaap, maar we hebben in ieder geval kaartjes weten te bemachtigen.
De ferry vertrekt aan het begin van het Panama kanaal en de grote zeeschepen komen steeds op zeer korte afstand voorbij.
Isla Taboga is een klein eilandje in de baai van Panama op iets meer dan een half uur varen van Panama City. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad en genieten van de stranden, het kleurrijke dorpje en de vele bloemensoorten die hier altijd lijken te bloeien. Wanneer we richting het eiland varen lijkt het of er een landingsvloot ligt wachten voor de kust. Tientallen grote zeeschepen wachten op hun beurt om door het Panama kanaal te kunnen.
Op Isla Taboga gaan we eerst het dorpje in, als je dat zo mag noemen. Het is niet meer dan een vijftigtal huizen, een paar hotelletjes,wat restaurantjes en een kerk. We willen eerst een bakkie doen, maar het valt nog helemaal niet mee iets te vinden dat op dit tijdstip (09:30 uur!), maar uiteindelijk lukt het ons in een hotelletje tegen de heuvel. Het is vandaag weer zo’n 35 graden dag waarbij je na elke 10 meters een plekje in de schaduw moet zoeken. Er is verbazingwekkend weinig wind op het eiland, wat het nog erger maakt.
We blijven wat langer zitten bij het hotelletje, want het waait er zo lekker door.
Na een uurtje vervolgen we onze ontdekkingstocht en lopen door wat kronkelende straatjes met de vele gekleurde huisjes. Het ziet er allemaal erg gemoedelijk uit, maar het blijft wel vreemd om overal kerstversiering te zien met deze temperatuur.
Rond een uurtje of elf komen we bij het strand en dan moet het er maar eens van komen deze vakantie. We nemen twee stoelen en een parasolletje en zoeken een geschikt plekje. De stoeltjes passen net in de schaduw van de parasol (we willen allebei niet in deze brandende zon) en we nestelen ons in de stoel. We gaan voor een nieuw PR zonnebaden.
We worden danig op de proef gesteld onder ons parasolletje, maar de verkoeling is vlakbij. Af en toe sprinten we over het hete zand (de bilspierblessures lijken over) naar de zee en dompelen we ons in het verfrissende zeewater. Dan weer een sprintje terug en weer onder de parasol. De stoeltjes om de zoveel tijd meedraaien met de schaduw van de parasol en dan begint het ritueel weer van voren af aan. Dit weten we zo’n drie uur vol te houden en dat kon wel eens een nieuw record zijn, maar dat moeten we thuis even checken.
Om 14:00 uur pakken we onze spulletjes en vluchten we naar de lokale chinees voor een hapje en een drankje. Hierna lopen we nog even een stukje over het eiland, voordat we terug gaan naar de pier waar de boot om 16:00 uur . Daar kijken we naar de capriolen die de pelikanen hier uithalen. Wat zijn het toch vreemde beesten; een beetje log vliegen ze rakelings over het water om zomaar in volle vaart hun bek in het water te douwen om een visje te scheppen. Na deze inspanningen nemen ze even een pauze op één van de bootjes die er voor anker liggen.
Een kwartiertje te laat vertrekken we weer richting Panama City en wederom varen we langs de tientallen zeeschappen die voor anker liggen (sommige lagen er vanochtend ook al) met op de achtergrond de skyline van Panama City glimmend in de namiddag zon.
Wanneer we weer terug zijn laten we ons met een taxi bij de boulevard afzetten. Vanaf hier lopen we terug naar het hotel met aan onze rechterzijde de imposante hoogbouw van Panama City die steeds warmer kleurt bij de ondergaande zon.
‘s-Avonds merken we weer dat de kerst voor de deur staat. Veel restaurants zijn al dicht en anderen gaan vroeger dicht dan normaal. Overal waar je langs komt klinkt het vriendelijk ‘Feliz Navidad’ en dat zeggen wij ook tegen jullie!
Woensdag 24 december
We hadden met de taxichauffeur die ons gisteren naar de veerboot had gebracht afgesproken dat hij ons vanochtend om 07:00 uur zou ophalen bij het hotel. We hoopten maar dat hij er ook zou zijn, want het is per slot van rekening ook hier 1e kerstdag.
De hotelmedewerkers in de keuken hadden in ieder geval wel moeite met opstarten, want om 06:30 uur was het ontbijtbuffet nog niet klaar. Terwijl we nog met ons ontbijt bezig zijn zien we een taxi voor het hotel stoppen. Het blijkt onze chauffeur al te zijn; dat is nog eens op tijd. We eten ons ontbijt op en gaan naar de receptie om uit te checken, dan lopen we naar onze taxi en gaan op weg naar Tocumen airport.
Het is een half uurtje rijden en het belooft wederom een mooie dag te worden. De zon doet in ieder geval z’n best om op hoogte te komen aan de strak blauwe lucht boven de baai van Panama.
Tocumen airport stelt niet zoveel voor; Eindhoven airport doet er niet voor onder. Bovendien is het merendeel van de winkels nog gesloten op dit tijdstip wat een verlaten indruk geeft. Gelukkig zijn er wel restaurantjes open, dus we nemen een lekker bakkie koffie voordat we bij de gate gaan zitten.
Het vliegtuig vertrekt met slechts enkele minuten vertraging en de piloot meldt niet veel later dat vlucht 3 uur en 45 minuten duurt. Dat is korter dan verwacht en dat komt goed uit omdat we maar beperkt tijd hebben op Houston.
De service onderweg was weer naadje zoals we gewend zijn van United: betalen voor het entertainmentsysteem, betalen voor het eten en slechts een bekertje jus gratis. We moeten onze pindavoorraad aanboren om niet te verhongeren. Ondanks dit alles gaat deze vlucht toch ook wel weer snel voorbij en voor we het weten staan we bij de douane in Houston. Daar weer hetzelfde ritueel als op de heenweg, vingerafdrukken maken, fotootje maken en op naar de gate waar we vertrekken. Omdat het allemaal lekker meezit hebben we zelfs even tijd om een broodje e eten bij Subway.
Heerlijk na die uithongeringsvlucht. We blijven even zitten aan het tafeltje om mensen te kijken. Op de luchthaven is veel personeel getooid met een kerstman-muts wat ons toch een klein beetje in kerstsfeer brengt. Om 14:30 uur is het dan toch echt tijd om naar de gate te gaan voor de vlucht naar Amsterdam. Zoals gebruikelijk bij United boarden ze in groepen en dat werkt erg goed. Wij hebben groep 4 dus kunnen bijna iedereen voor ons naar binnen zien gaan. Als we eindelijk op onze stoelen zitten, blijkt niet alles oké te zijn met het PA-systeem dat gebruikt wordt om door de purser en piloot om informatie aan ons door te geven. Duidelijk een gevalletje van ‘Houston, we have a problem’. Na drie kwartier zijn de problemen verholpen en gaan we op weg. We zitten met z’n drieën in het middengedeelte, maar het lukt Diana de man naast haar weg te pesten waardoor we drie stoelen hebben met z’n tweeën: heerlijk! Voordat we dan van het entertainmentsysteem kunnen gaan genieten moet dit eerst worden ge-reboot, maar 20 minuten later kunnen we dan onderuit gaan zitten.
Donderdag 25 december
Ergens boven Newfoundland, op zo’n 9000m hoogte begint voor ons de tweede kerstdag. Veel hebben we er niet van meegekregen want we kunnen heerlijk een paar uurtjes slapen op onze 3-zitter. Wanneer we weer een beetje wakker worden is er nog maar twee uur te gaan.
Zo’n anderhalf uur voor de landing krijgen we ons ontbijtje opgediend en nadat de troep weer is opgeruimd heeft de piloot de landing ingezet.
Ondanks de vertraging bij de start landen we om 07:45 uur, een half uur voor de verwachte landingstijd. Bij band 18 blijken zelfs onze rugzakken meegekomen te zijn, dus het is op de terugreis uiteindelijk allemaal best goed gegaan met United.
We kunnen de trein van 08:37 uur nemen en anderhalf uur later zijn we weer terug op nummer 88 waar het ruim een maand geleden begonnen is.